Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úplně obyčejný pracovní den, dík za něj!

Aneb o tom, jak vypadá všední den mnohých z nás. O čem přemýšlíme, když se přesouváme z místa na místo osamoceni za volantem. Třeba o tom, jak nás pronásleduje Libye a Fukušima, hystrický Kalousek nebo sčítání lidu. Nebo třeba o tom, že bude krásný den.

V 6.05 se hlásí o slovo svým odpudivým vřískotem budík v mobilu. Mé první myšlenky dne pokaždé sklouznou k tomu , proč zrovna v přístrojích HTC jsou budicí tóny obzvlášť hnusné. Všude je zima. Samozřejmě jsem zapomněl nastavit letní čas na termostatu vytápění, tento málointeligentní systém má ještě noc.

Mezitím se probouzí ta krásnější část rodiny. U snídaně si navzájem bereme noviny z rukou, zajímavěší titulek je zrovna v té části novin, kterou  drží ten druhý. Svačiny. Omluvenky do školy. V koupelně právě docvakal vypínač, nastává velký problém s malbou obličejů. Současně se obouváme, proč máme předsíň tak malou? Rozvoz do škol cestou do práce.

Dnes už nepojedu ani do kanceláře, odvolali mě na stavbu, kde se bude jednat o změnách projektu. Mám ještě čas, zastavuji proto na pumpě a objednávám ranní preso. Telefonicky ruším dojednanou schůzku, kterou přesouvám na odpoledne. Co jsem to chtěl vlastně odpoledne dělat? Jojo, vypracování slíbené nabídky musím přsunout na další den. Místo abych od stolku sledoval blonďatou obsluhu, zapínám novou čtečku Kindle a projíždím ranní zpravodajství iDnes. Úžasná věc, tahle čtečka, úplně jiná dimenze čtení. Stihnu se ještě připojit na Lupu.cz (čtečka má i 3G modul) a hned z prvního příspěvku se dovídám, že legálně si na čtečce asi stejně nikdy nic nepřečtu, neb naši vydavatelé většinu eknih opatří jakousi DRM ochranou, která bude kompatibilní zase pouze s jejich přístroji. Ještě nic nevydali, ale o restrikcích již mají jasno. Možná chtějí opravdu dopadnout jako jejich kolegové z hudební branže.

Změny v projektu vysvětleny, odsouhlašeny, s montážní firmou probrány další detaily, s investorem termíny :). Půlhodinová záležitost se protáhla do pozdního dopoledne, kručení v žaludku hlásí přesný čas. Cestou zpět jsem rádio pustil zrovna v celou, Radiožurnál vysílá zprávy. Ještě, že jsem se netrefil do hudební vložky. Falka s Bílou bych podruhé již dnes asi nedal. Libye, Fukušima, Kalousek, mizerný fotbal. Ovšem hostem po zprávách je paní Drábová. Konečně rozumný člověk v éteru. Chudák, snaží se vysvětlit posluchačům, že opravdu nebudou posypání radioaktivním spadem, a že po jodových tabletách můžeme dostat akorát průjem. Dalším složitějším pojmům z fyziky radioaktivního rozpadu prvků stejně většina lidí neporozumí, takže se ještě více utvrdí v tom, že nám všichni zlí politici lžou.

Blížím se k rodnému městu. Pokaždé, když se na obzoru objeví hradba komínů, pookřeji, jsem přece doma. Dnes na tramvajích nevisí cedulky "smog", ostravský hit letošní zimy, takže mám dovoleno pootevřít okénko a vpustit něco voňavého jarního povětří, které tak pohladí na duši. Projíždím čtvrtí, kde jsem vyrostl. Instinktivně mrknu mezi paneláky, kde jsem v teplákách strávil velkou část dětství. Poznávám každý strom, z paměti si přehrávám i to, co z auta nemůžu vidět. Prolézačky, sloužící jako fotbalové branky, houpačku, pod kterou byla po dešti vždy obrovská louže.

Míjím pumpu OMV, benzín je opět dražší. Pěkně nám to naši arabští přátelé koření. A Sarkozyho soukromá válka, do které namočil celou Evropu, Libyjskou agónii ještě prodlužuje. Budeme vám pomáhat proti Kadáfímu, ale jen trochu. Až se navzájem skoro všichni postřílíte, budete kupovat francouzské zbraně a budete platit ropou. A hysterie kolem vypínání jaderných elektráren navíc zdraží ještě elektřinu.

Konečně v kaceláři. Stažení mailů, polovina spam, všechno do koše. Synchronizace outlooku s mobilem. Oběd. Odjezd na jednání opačným směrem než ráno. Půlhodinový hovor do auta s kolegou, který prostřednictvím bluetooth zcela vyčerpal energii mého komunikačního přístroje. Za jízdy chci vytáhnout nabíječku, ale kabel se zachytává o mapu v přihrádce pod palubní deskou a nabíječka končí pod nohama zamotaná někde u brzdy nebo plynu. Nakonec, nemusím být stále na příjmu. Do práce se vracím odpoledne. Nic moc se už začínat nedá.

Těším se domů na večeři. Na ten dlouholetý každodenní rituál kdy se rodina sejde u stolu. Musím se stavit koupit ten nový vypínač a vyměnit ho ještě za světla.

 

 

 

 

 

 

Autor: Michal Vavřík | čtvrtek 31.3.2011 7:00 | karma článku: 8,39 | přečteno: 1439x
  • Další články autora

Michal Vavřík

Nový prezident neví, co je milost nebo amnestie?

Nedoplaval náhodou Miloš Zeman k prvnímu ostrůvku negativní deviace, když ve svém prvním prezidentském projevu odmítl udělování milostí a vyhlašování amnestie?

13.3.2013 v 10:33 | Karma: 20,88 | Přečteno: 1004x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

V zimě kupovat polobotky, v srpnu zimní bundu, je to normální?

Když jsem si nedávno kupoval v již končícím výprodeji poslední pár zimních bot a ve sportovní megaprodejně se v rohu tísnily 3, slovy tři páry krátkých, tedy zcela neprodejných běžek, uvědomil jsem si, že je asi něco v nepořádku s časem.

26.2.2013 v 7:06 | Karma: 20,35 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

Sobotko, morální nebezpečí z prodlení trvá již 20 let!

Zaorálku, Sobotko, máte pravdu, z hlediska právního žádné nebezpečí z prodlení nehrozí, z hlediska morálního jsou ovšem všechny termíny vyrovnání se s církevními restitucemi prošvihnuty již dávno.

25.2.2013 v 7:06 | Karma: 23,37 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

Vysoké Tatry na otočku-Koprovský štít

Z Ostravy je všude daleko. Existuje jediná výjimka, a to jsou překrásné slovenské hory. Již léta jezdíme do těchto nádherných končin, přírodního balzámu na duši, většinou "na otočku". Tentokrát byl zvolen Koprovský štít, můj prvovýstup.

26.7.2012 v 8:01 | Karma: 17,03 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Cestování

Michal Vavřík

Další operátor nebude spasitel, aneb rozjímání v lese na pařezu

Obávám se, že čekání na dalšího operátora v českém éteru jako na novodobého spasitele, je přinejmenším bláhové, neli úplně zcestné. Jestli si někdo myslí, že bude nabízet technicky nadstandrdní služby za polovinu současné ceny, tak je, slušně řečeno, ťulpas.

9.7.2012 v 8:00 | Karma: 23,29 | Přečteno: 2010x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3121x
Martin Ryšavý oživil krásný ruský citát:"Snít neškodí, škodí nesnít".
návštěvnost sledována od 25.2.2009

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám