Oploťte si potok, nebo půjdete k soudu!

29. 07. 2011 11:00:11
Je plná sezóna, tedy vodácká. A média nezapomínají od jara do podzimu hlásit počty nezodpovědných, zmrzačených a utonulých "vodáků". Poprvé se však dočítáme o zvažované žalobě na správce potoka, na kterém se utopili lidé při koupání pod jezem.

Jako absolutní amatéři jsme před lety sjížděli české řeky, vybaveni záplátovanými kánoemi, poučeni akorát ze zastaralých příruček a mapových průvodců. Bez instruktorů, bez podpory komerčních organizací. Na vodě jsme se chovali intuitivně a hlavně používali selský rozum. Jedno jsme si však vtloukli do hlavy navždy, za každých okolností se nedostat pod jez, do vývařiště točící se zpěněné "řídké" vody, ve kterém padáte ke dnu jako kámen. Při pohledu pod jez do "bílé vody" nám vždy i ve vedru naskočila husí kůže při pomyšlení, že bychom se tam v proudech točili a málokdo by nám mohl pomoci.

Instruktor školního výletu, kdy bylo na programu sjíždění Mlýnského potoka, zřejmě pod jezem v Olomouci ztratil všechen pud sebezáchovy a povolil klukům skákat do vody právě v blízkosti jezu. Skončilo to utonutím jednoho z nich, kómatem či smrtí instruktora a učitelky.

Stala se hrozná věc, a ostatní by si měli vzít alespoň poučení. (Po odvysílaných záběrech z posledních povodní, kdy vodáci sjížděli divokou rozvodněnou řeku, se obávám se, že v Česku asi nikoliv).

O to s větším údivem jsem zaregistroval reakci otce utonulého instruktora, který zvažuje soudní žalobu na správce jezu, který by měl být za nedávnou tragédi zodpovědný. "Při návštěvě nešťastného jezu jsem se zděsil, žádné zabezpečení, upozornění". "V EU je prý tolik jiných zbytečných bezpečnostních opatření ..." Pokud se tedy zděsil otec, dvakrát se měl zděsit syn-instruktor a kluky hnát od jezu do dostatčné vzdálesnosti. Byli účastníci školního výletu důrazně seznámeni s možná jediným nebezpečím, které na vodě hrozí, a to právě se situací, kdy se dostaneme pod jez? A hlavně, jak se tam nedostat, natožpak tam někoho pouštět? Pokud by byl u jezu instalován záchranný kruh, jak dlouho by tam vydržel? A cedule s oznámením nebezpečí? Znáte někoho, kdo tyto cedule respektuje? Mají snad být jezy oplocené? Nebo snad budou na "začátku" přírody osazeny značky "pouze na vlastní nebezpečí" dle ČSN EN ... ? Nahradíme směrnicemi EU zdravý rozum? Nebo se budeme chovat v přírodě s trochou pokory s vědomím, že nikde nenajdeme tlačítko Escape či příkaz Undo?

Při nedávné návštěvě Holandska mě zaujalo minimální nebo spíš žádné zabezpečnění proti pádu do nekonečného množství kanálů v tamních městech nebo volné přírodě. Nikde žádný nápis, že se ve vodě můžeme utopit. V Amsterdamu není kolem žádného kanálu ani jakékoliv zábradlí či svodidlo. Pouze řada domů, chodník, cesta a kanál. Většinou kolem kanálu vede také cyklostezka. Kolem kanálů parkují kola a předvším také automobily. Nárazníkem nad vodou. Denně prý do kanálů spadnou čtyři auta. Nikdo nikoho nežaluje, neumíš jezdit, spadneš do vody, neumíš parkovat, utopíš auto.

Neveselé jsou pomníčky kolem jezů na českých řekách!

Autor: Michal Vavřík | pátek 29.7.2011 11:00 | karma článku: 42.64 | přečteno: 6872x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 27.21 | Přečteno: 502 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 523 | Diskuse
Počet článků 103 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3111
Martin Ryšavý oživil krásný ruský citát:
"Snít neškodí, škodí nesnít".

TOPlist
návštěvnost sledována od 25.2.2009




Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...