Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sousedovic kluk dělá kravál už několik let

Sociální IQ mladého souseda v podprůměru a z toho pramenící bezohlednost a neschopnoust bezproblémového soužití s okolím. Tak toto je, zjednodušeně řečeno, asi noční můra mnoha obyvatel naší demokratické vlasti.

Slovy klasika, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je všechno, co se proti tomu dá dělat. Bohužel, klasik žil počátkem minulého století, ale já věřím, že tehdy by záležitost s hlučným sousedem vyřešili raz dva. V naší demokratické současnosti, kdy si každý může vyložit pojem "to je moje věc" po svém, je to ovšem takřka neřešitelný problém.

Pro ilustraci uvedu pouze dva příklady z poslední doby, kdy nám mladík ze sousedovic řadovky "zpříjemnil" noc. Shodou okolností jsou páteční, ale párty za stěnou se obecně pořádají kdykoliv. Již několik let.

Večer, příchod kumpánů obou pohlaví a rozjezd hlasité párty. Alkoholu bylo zřejmě víc, rozjařené řvaní odvedle začalo již o něco dřív, než "normálně". O půlnoci se ozvalo ze střechy tlumené žuchnutí, jakoby z výšky spadl pytel brambor. Párty vedle "nerušeně" pokračuje. Za nějakou dobu nás z polospánku vytrhují modré blikače hasičů, záchranky a policie. Hasiči na střeše. Celá akce končí složitou operací s výsuvným žebřííkem, kdy hasiči sundávají ze střechy opilého maldíka, který z jakéhosi neznámého důvodu neuměl slézt zpátky po žebříku na sousedův balkón. Při nakládání "chudáka postiženého" do sanitky se s ním jeho spolupijící přátelé dojemně loučí, velká junda, konečně nějaké zpestřední. Kolem druhé hodiny ranní show končí, párty může nerušeně pokračovat.

Jiný večer, stejná vesnice. Příchod kumpánů obou pohlaví a rozjezd hlasité párty. Tentokrát opravdu hlasitá, především subwoofer odvádí poctivě svoji práci. Nízké kmitočty elektronických nástrojů se tlačí stěnami do celého patra. Kumpáni odjíždějí a přijíždějí. Jakoby to nestčilo, podobně hlasitě si pouštějí hudbu i v autě a nechávají otevřené dveře. V noční stichlé ulici je to slyšet i přes zavřená okna. Kravál pokračuje až do cca 7 či 8 hodin v sobotu. Asi chudáci vysílením usnuli.

Možná se divíte, jak je možné, že kluk, věkově snad ještě v kategorii "teen", nás může takhle šikanovat. Cožpak bydlí v celé řadovce sám a rodiče nezasáhnou? Ano i ne.

Přízemí obývají prarodiče, kteří svého vnuka chrání, snad instinktivně, protože vyrůstá bez otce. Prý nic neslyší, a když ano, prý na ně vnuk nedá. Navíc jezdí na chatu, a opravdu veliké mejdany se dějí za jejich nepřítomnosti. A co dělají rodiče? Matka od synových cca šestnácti let trávila stále více času mimo, nyní již se synem nebydlí vůbec, takže tomuto hošíkovi spadl "prázdný barák" téměř do klína. A jak to asi může dopadnot, když je kluk od šestnácti téměř nekontrolován?

Nic nespravily stížnosti a výhružky v opravdu všechny denní i noční doby, počínaje klukem a konče matkou, storosta také nezmůže ze zákona nic, musíme mít nejdříve alespoň zápis od městské policie, že opravdu zjistili v době nočního klidu jeho rušení (ano, jednou jsme je zavolali a když přijeli, mladí hudbu jednoduše na chvíli stáhli a my nakonec vypadali jako pitomci), aby se mohlo zahájit alespoň přestupkové řízení s jediným výsledkem a to pokutou několika stovek.

Nejhorší na celé situaci je, že se sousedé tváří, jako bychom všechno schválně zveličovali. Poslední vyjádření matky je dostatečně výmluvné: "Proč jste se stěhovali do řadovky, když chcete mít klid? Kluk má osmnáct, tak si to řeště s ním". Babička svůj postoj vyjádřila sklopením hlavy. A hoch? "Ve svém bytě si můžu dělat, co chci." Nezájem cokoliv řešit. Ano, teď to již není téměř možné, když byla léta zanedbávána základní rodičovská výchova a zcela opomenuto předání elementárních návyků chování ve světě lidí. Od určitého věku již opravdu nelze uplatňovat mateřskou výchovu, zvlášť, když byla zanedbána v době, kdy jí bylo třeba. Na druhé straně, pokud by byl zájem a vůle mladíka usměrnit do patřičných mezí, nějaká represe by se určitě našla. Večer zákaz vstupu cizích osob do bytu, zakázat pořádání jakýchkoli mejdanů, preventivně nenechávat dům prázdný pouze jemu napospas, atd. A důsledně opatření vyžadovat a kontrolovat. Ale již fakt, že by existovala tato vůle něco řešit, odporuje současnému stavu, který by nikdy nenastal. Je to neřešitelný problém?

Svět lidí od vedle je mi cizí a jsem rád, že do něho nepatřím.

 

Autor: Michal Vavřík | pátek 7.10.2011 7:30 | karma článku: 31,40 | přečteno: 3188x
  • Další články autora

Michal Vavřík

Nový prezident neví, co je milost nebo amnestie?

Nedoplaval náhodou Miloš Zeman k prvnímu ostrůvku negativní deviace, když ve svém prvním prezidentském projevu odmítl udělování milostí a vyhlašování amnestie?

13.3.2013 v 10:33 | Karma: 20,88 | Přečteno: 1004x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

V zimě kupovat polobotky, v srpnu zimní bundu, je to normální?

Když jsem si nedávno kupoval v již končícím výprodeji poslední pár zimních bot a ve sportovní megaprodejně se v rohu tísnily 3, slovy tři páry krátkých, tedy zcela neprodejných běžek, uvědomil jsem si, že je asi něco v nepořádku s časem.

26.2.2013 v 7:06 | Karma: 20,35 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

Sobotko, morální nebezpečí z prodlení trvá již 20 let!

Zaorálku, Sobotko, máte pravdu, z hlediska právního žádné nebezpečí z prodlení nehrozí, z hlediska morálního jsou ovšem všechny termíny vyrovnání se s církevními restitucemi prošvihnuty již dávno.

25.2.2013 v 7:06 | Karma: 23,37 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

Vysoké Tatry na otočku-Koprovský štít

Z Ostravy je všude daleko. Existuje jediná výjimka, a to jsou překrásné slovenské hory. Již léta jezdíme do těchto nádherných končin, přírodního balzámu na duši, většinou "na otočku". Tentokrát byl zvolen Koprovský štít, můj prvovýstup.

26.7.2012 v 8:01 | Karma: 17,03 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Cestování

Michal Vavřík

Další operátor nebude spasitel, aneb rozjímání v lese na pařezu

Obávám se, že čekání na dalšího operátora v českém éteru jako na novodobého spasitele, je přinejmenším bláhové, neli úplně zcestné. Jestli si někdo myslí, že bude nabízet technicky nadstandrdní služby za polovinu současné ceny, tak je, slušně řečeno, ťulpas.

9.7.2012 v 8:00 | Karma: 23,29 | Přečteno: 2010x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3121x
Martin Ryšavý oživil krásný ruský citát:"Snít neškodí, škodí nesnít".
návštěvnost sledována od 25.2.2009

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám