Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Porody, maturity a podobné radosti

I když je zdravotní péče v našich končinách dovedena téměř k dokonalosti (samozřejmě, z hlediska možností aplikace současných znalostí a financování), přesto se někteří romanticky ohlíží o 100 let zpět. Naopak, o 100 let zpět by se měla vrátit instituce maturit.

I přes neprůhlednou a nekonečnou houšť novinových článků o krizi a zkorumpované politice (po letech, bohužel i s přispěním tzv.seriózních médií, se podařil vypěstovat názor, že co politik, to nečestná a zkorumpovaná svině) a každoročně se opakujících sezóních témat (typu "Velikonoční zvyky na jižní Moravě, či Nejlepší pláže na jižní polokouli), se občas vrací i staré evergreeny typu domácí porody s porodní bábou ano či ne.

Zda porod ve zdravotnickém zařízení je nejbezpečnější způsob jak pro ženu, tak pro dítě, nechť posoudí lékaři či právníci, ale jako laik, i když pocházející z rodiny zdravotníků, si myslím, že stále jěště je.  Jako muž nemůžu posoudit, nakolik je pro ženu příjemnější rodit v obýváku nebo na porodním sále (myslím, že když nastane ta rozhopdující chvíle, je to každé úplně fuk), ale proč se historicky přešlo rodit z kuchyní (obýváky nebyly) do nemocnic, je myslím jasné. Opravdu rychlá a fundovaná lékařská pomoc při komplikacích je pouze tam. Je samozřejmě další věc, jaké je v nemocnicích vytvořeno prostředí, nakolik je vlídný personál, nebo jak funguje organizace "práce".  Porody typu "možná horká voda a umyté ruce" stále probíhají ve třetím světě a pokud se tamní žena dostane rodit do alespoň nějaké nemocnice, je to považováno za luxus a absolutní pokrok. Proč si toho nevážíme?

Ale na druhé straně žijeme v moderní liberální době, kdy osobní svobody by měly být nade vše. Takže proč neumožnit i domácí porody? Jsem všemi deseti pro, aby si každý dělal, co uváží za nejlepší pro sebe a své blízké. Nekriminalizujme porodní asistentky, že něco zanedbají, či nezvládnou. Rodička si ji vybrala dobrovolně a musela počítat s tím, že nepřijede zrovna primář Mázl a také s tím, že bere na sebe odpovědnost za celý další průběh porodu a případné následné komplikace. Státní zdravotnictví tato rizika bere na sebe pouze v případě, že se dodrží jedno, a to, pokud se rodička dostaví do porodnice. Samozřejmě, záchranka přijede ke každému, kdo poptřebuje pomoc, tedy i ke komplikovanému porodu, ale nyní již za peníze. A za peníze (a nemalé) bude i následná péče a výlohy za léčbu možných dalších následků (třeba i dlouhpletých), které byly způsobeny pozdním lékařským zákrokem. Toto by ještě před porodem  měli zvážit a podepsat rodiče všech "alternativněživotních" vyznání a zkontrolovat úspory.

A co takhle očkování našich ratolestí? Pro někoho možná další velký problém. Opět se musím vrátit k předchozímu odstavci, stát nabízí pomoc, ale neměl by nutit. Následky (nejen finanční) vč. těch společnských nese rodič. Pokud srovnám riziko jízdy autem pod vlivem alkoholu a dobrovolně nenaočkovat své dítě proti záškrtu nebo obrně, raději bych si vybral auto a těch pár dvanáctek a panáků.

Máme po porodu, očkování a jen se párkrát obrátíme, blíží se maturita. 

Jaká vlastně bude, nikdo neví. Neustále se mění. Důvodem dnešního schizofrenního stavu bylo jistě chvályhodné zkvalitnění této zkoušky poté, co se neúměrně devalvovala její úroveň přímo úměrně s množstevním nárustem "tzv.studijních oborů", které jsou zakončeny maturitou. 

Místo, aby se přistoupilo k rozumné selekci oborů, které si maturitu zaslouží, nejen z hlediska skladby předmětů, ale třeba i reálné perspektivy dalšího směřování studentů dál na vysoké školy, přistoupilo se ke státním maturitám stylem zbyrokratizování celého maturitního procesu (a vyhozením neskutečného množství peněz), který ve svém důsledku nejen, že nakonec nezkvalitnil samotnou maturitu, ale především otrávil celou generaci studentů a samozřejmě i kantorů, kterým nic jiného nezbývá. Státní maturity nenastavily jednu společnou laťku pro maturanty, aby tedy maturita byla pouze jedna (a kvalitní), ale aby opět prolezli všichni, tedy i zámečníci a švadlenky (proboha, nemám nic proti těmto profesím) a posvětili pouze stav, který tady neoficiálně existoval, tedy maturitu lehkou a těžkou, která byla dána úrovní sudentů té, které školy a studijního oboru. Akorát to zabalil do tuny papírů, křiku a zdá se mi i slušné míry šikany právě těch studentů, kteří šli do těžší varianty. To, že nikdo není schopen říct, jaký má význam lehčí a těžší varianta maturity pro další život, je další chybou státních maturit. Vysokým školám je to jedno, mají vlastní přijímací řízení, a pokud stav zůstane tak, jak je, studenti by museli být na hlavu padlí, kdyby šli do těžší varianty. Nebo se někdo odváží stanovit, že pro vstup na univerzitu je nutná těžší varianta? Nebo policistům stačí ta lehčí? Nebo vznikne maturita se střední obtížností? Možná někdo na ministerstvu nakonec navrhne dělat jěště nějakou předmaturitní zkoušku. Když mohli zavést testování školáků na základních školách? 

Co se takhle vrátit o "sto let zpět", snížit počet maturitních oborů, kvalita řemeslníků se stejně podle maturity neposuzuje. Maturitu vrátit pouze do vod gymnázií, průmyslových, příp. dalších odborných škol a kvalita maturit poletí raketově vzhůru. A nic by to nestálo. Možná odbourat nesmyslná kritéria určitých státních povolání, kdy je maturita vyžadována, ale již nespecifikována. Aby policistovi nestačila maturita ze zemědělské školy a samozřejmě i naopak, kdy kluk bez maturity policistu dělat nesmí.

A hlavně se nedívat za hranice, kde mají 90% maturantů, z nichž je 50% nezaměstnaných.

Vidím vše zjednodušeně? Někdy jdou ale i složité věci dělat jednoduše.

 

 

 

 

Autor: Michal Vavřík | pátek 15.6.2012 12:35 | karma článku: 12,80 | přečteno: 719x
  • Další články autora

Michal Vavřík

Nový prezident neví, co je milost nebo amnestie?

Nedoplaval náhodou Miloš Zeman k prvnímu ostrůvku negativní deviace, když ve svém prvním prezidentském projevu odmítl udělování milostí a vyhlašování amnestie?

13.3.2013 v 10:33 | Karma: 20,88 | Přečteno: 1004x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

V zimě kupovat polobotky, v srpnu zimní bundu, je to normální?

Když jsem si nedávno kupoval v již končícím výprodeji poslední pár zimních bot a ve sportovní megaprodejně se v rohu tísnily 3, slovy tři páry krátkých, tedy zcela neprodejných běžek, uvědomil jsem si, že je asi něco v nepořádku s časem.

26.2.2013 v 7:06 | Karma: 20,35 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

Sobotko, morální nebezpečí z prodlení trvá již 20 let!

Zaorálku, Sobotko, máte pravdu, z hlediska právního žádné nebezpečí z prodlení nehrozí, z hlediska morálního jsou ovšem všechny termíny vyrovnání se s církevními restitucemi prošvihnuty již dávno.

25.2.2013 v 7:06 | Karma: 23,37 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

Vysoké Tatry na otočku-Koprovský štít

Z Ostravy je všude daleko. Existuje jediná výjimka, a to jsou překrásné slovenské hory. Již léta jezdíme do těchto nádherných končin, přírodního balzámu na duši, většinou "na otočku". Tentokrát byl zvolen Koprovský štít, můj prvovýstup.

26.7.2012 v 8:01 | Karma: 17,03 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Cestování

Michal Vavřík

Další operátor nebude spasitel, aneb rozjímání v lese na pařezu

Obávám se, že čekání na dalšího operátora v českém éteru jako na novodobého spasitele, je přinejmenším bláhové, neli úplně zcestné. Jestli si někdo myslí, že bude nabízet technicky nadstandrdní služby za polovinu současné ceny, tak je, slušně řečeno, ťulpas.

9.7.2012 v 8:00 | Karma: 23,29 | Přečteno: 2010x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:05

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3121x
Martin Ryšavý oživil krásný ruský citát:"Snít neškodí, škodí nesnít".
návštěvnost sledována od 25.2.2009

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám