Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Další operátor nebude spasitel, aneb rozjímání v lese na pařezu

Obávám se, že čekání na dalšího operátora v českém éteru jako na novodobého spasitele, je přinejmenším bláhové, neli úplně zcestné. Jestli si někdo myslí, že bude nabízet technicky nadstandrdní služby za polovinu současné ceny, tak je, slušně řečeno, ťulpas.

Ono by tedy stačilo, kdyby za současné ceny nabízel služby alespoň na standardní evropské úrovni, a když říkám evropské, tak myslím alespoň ty slovenské nebo rakouské. Ale, že to nebude tak žhavé, mě denodenně přesvědčují stávající tři operátoři, kteří operují na českém trhu. Myslím, že již tři firmy si v normálním prostředí dokážou konkurovat jak se patří. Ale naše prostředí asi normální není, když si naši tři operátoři nepotřebují konkurovat vůbec v ničem. A nejsou to ledajaké garážové firmy, ale nadnárodní korporace, které přímo za naší hranicí podnikají zcela jinak.

 

Sedím na pařezu nedaleko Bumbálky v Beskydech na moravsko-slovenském pomezí. Vytahuji svého miláčka a snažím se načíst turistickou mapu nejbližšího okolí. EDGE se snaží, ale mapa se nenačte. Místo toho klikne R, tedy blokace datového roamingu. Androidí zázrak v mých rukách se přepíná z T-Mobile CZ do sítě T-Mobile SK a naskakují všechny čárky ukazatele síly signálu. Asi jsem si špatně sedl. Čert to vem, raději sním něco ze sladkých zásob.  Slabý a nekvalitní signál (pro data zcela nepoužitelný) jednoho z našich konkurujících si operátorů není zapříčiněn nedostupným terénem (nebo snad špatným pařezem), když ten stejný operátor na druhé straně pomyslné čáry je schopen  zajistit signál dostatečný. Evidentně ho pokrytí okrajových částí republiky vůbec nezajímá. A to se vůbec neopovažuji mluvit o 3G, ale o datech vůbec nějakých. 

 

O týden dřív se pohybuji v oblasti Gírové, tedy nedaleko trojmezí CZ-SK-PL. Turisticky docela navštěvovaná destinace. Když říkám nedaleko, tak myslím cca 5-10km v hloubi našich výsostných vod. Tady pro změnu prostřednictvím naší sitě T-Mobile neodešlete ani SMS. Mezitím přicházejí uvítací zprávy dvou polských a jednoho slovenského operátora, jaké překvapení, opět T-Mobile SK. A to nejsem ještě státní hranici ani na dohled. 

Ale vrťme se z kraje lesů dolů do města. Na terase našeho ostravského příbytku přečkávám vedra prodlouženého svátečního víkendu. Samozřejmě s citrónovým pivem a androidem. Záměrně uvádím dvě slova, tedy ostravský (upoutávka na "třetí největší město v ČR") a terasa (tedy venkovní prostředí), protože ani zde již celé roky nejede nic lepšího, než EDGE (a to ještě dle měření pomalé) a nebýt wifiny z útrob domu, mohl bych tak akorát psát textové zprávy. A přitom T-Mobile na své mapě pokrytí avizuje až 21,6Mbis/s  (co to je?).  Ale abych nebyl tak nespravedlivý, na ulici před domem opravdu 3G naskakuje. Ale tady toho mezi auty toho moc nenasurfuji. Proč nenepíše operátor, že služby garantuje na volném prostranství bez stromů a keřů? Připomíná mi to situaci, kdy jdete reklamovat zimní boty, do kterých teče, a prodavačka vás odbyde slovy, že v nich nesmíte chodit v mokru, a že se na to tedy reklamace nevztahuje.

Podotýkám, že v místech, kde nadnárodní řetězec T-Mobile nabízí sotva signál k zavolání a někdy ani to ne, ostatní dva konkurenti nenabízí bohužel nic lepšího. Myslím, že T-Mobile by je v kvalitě ještě o fous porazil. 

Takže takhle to chodí v našem konkurenčním tržním prostředí. Proto nevidím žádný důvod k tomu, že se najednou zjeví čtvrtý statečný a zavede alespoň slovenské pořádky. Jiný bič, který práská nad operátory stávajícími, tady není a dobrovolně pro krásné oči magorů v lese, co si dovolili chtít stáhnout mapu, nic dělat navíc nebude.  Nebo, že by spadl z Marsu operátor i s celou infastrukturou vysílačů za miliardy, ne, tomu nevěřím. Ufona jsme tady už měli a nic moc toho nepředvedl. 

Záměrně zde nemluvím o cenách. Nemám sílu přepočítávat, jestli někdo nabízí tu levnější volání o pár korun, nebo tam víc o pár mega, než ti druzí. V globálu se celé naše telekomunikace jeví jako jeden monopol, který je nejen dražší než v sousedních zemích, ale, a to považuji za mnohem důležitější, kvalitou nabízených služeb na úplném chvostu. Kdyby mohli říct, máte tady nejlepší síť a mobilní data, které i na nejvýchodnější výspě naší drahé vlasti fičí jak čert, asi bychom také nadávali, ale na druhé straně při stahování mapy v lese i spokojeně mručeli.

A tady je to černé na bílém, pokud do pěti let, nebo dříve :), co čtvrtý operátor vstoupí na náš trh, si v Beskydech stáhnu mapu prostřednictvím 3G (a také doma v Ostravě v obýváku), koupím prvnímu bezdomovci láhev skotské a společné foto vystavím tady na blogu.

P.S.: Fotky pouze z mobilu, ale to na kráse Beskyd ani trošku neubírá!

Autor: Michal Vavřík | pondělí 9.7.2012 8:00 | karma článku: 23,29 | přečteno: 2010x
  • Další články autora

Michal Vavřík

Nový prezident neví, co je milost nebo amnestie?

Nedoplaval náhodou Miloš Zeman k prvnímu ostrůvku negativní deviace, když ve svém prvním prezidentském projevu odmítl udělování milostí a vyhlašování amnestie?

13.3.2013 v 10:33 | Karma: 20,88 | Přečteno: 1004x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

V zimě kupovat polobotky, v srpnu zimní bundu, je to normální?

Když jsem si nedávno kupoval v již končícím výprodeji poslední pár zimních bot a ve sportovní megaprodejně se v rohu tísnily 3, slovy tři páry krátkých, tedy zcela neprodejných běžek, uvědomil jsem si, že je asi něco v nepořádku s časem.

26.2.2013 v 7:06 | Karma: 20,35 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

Sobotko, morální nebezpečí z prodlení trvá již 20 let!

Zaorálku, Sobotko, máte pravdu, z hlediska právního žádné nebezpečí z prodlení nehrozí, z hlediska morálního jsou ovšem všechny termíny vyrovnání se s církevními restitucemi prošvihnuty již dávno.

25.2.2013 v 7:06 | Karma: 23,37 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

Vysoké Tatry na otočku-Koprovský štít

Z Ostravy je všude daleko. Existuje jediná výjimka, a to jsou překrásné slovenské hory. Již léta jezdíme do těchto nádherných končin, přírodního balzámu na duši, většinou "na otočku". Tentokrát byl zvolen Koprovský štít, můj prvovýstup.

26.7.2012 v 8:01 | Karma: 17,03 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Cestování

Michal Vavřík

Dát nebo nedat?

Dětské domovy, děti s handicapem, nevidomí, rakovina. Samé neštěstí a výběrčí na ulicích hrající na city kolemjdoucích. DMS, složenky. Hlad a potopy. Bezdomovci. Charita. Ekologové. Komu dát a komu ne?

21.6.2012 v 8:13 | Karma: 30,19 | Přečteno: 2956x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3121x
Martin Ryšavý oživil krásný ruský citát:"Snít neškodí, škodí nesnít".
návštěvnost sledována od 25.2.2009

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám