Nový prezident neví, co je milost nebo amnestie?

13. 03. 2013 10:33:14
Nedoplaval náhodou Miloš Zeman k prvnímu ostrůvku negativní deviace, když ve svém prvním prezidentském projevu odmítl udělování milostí a vyhlašování amnestie?

Jedno z prvních poselství z Pražského hradu nám všem dolním deseti miliónům občanů je, že na to úplně poslední dovolání v podobě tradiční prezidentské milosti můžeme zapomenout. Stejně jako na jedno z tradičních privilegií prezidenta, na amnestie, udělované ke zvlášť významným událostem. Pokud to ovšem nebyl pouze jeden z prvních populistických výroků našeho prvního "všelidového" prezidenta. (Jakoby prezident, volený parlamentem, který také volí všelid, nebyl nás všech).

Nějak tento výrok v euforii inaugurace Miloše Zemana na český trůn zapadl i v komentářích našich ostřílených novinových komentátorů, možná pod tíhou zařazení do první trojky všeho zlého, co naši zemi trápí.

Různé inaugurační a podobné úvodní projevy politiků obecně jsou vesměs obsahově zcela nekonkrétní, protože určené pro nekonkrétní masu, jsou součástí ceremonie, a nikdo nic jiného ani vlastně nečeká. Miloš Zeman však není obyčejný rétor, který je schopen žvanit celou dobu pouze hlouposti, a proto i do své první oficiální řeči k národu přidal trochu konkrétního a něco možná i pár nesmrtelných výrazů. Bohužel, to konkrétní, tedy boj s korupcí již opravdu není nic nového a sám nevím, jak může zrovna prezident s tímto fenoménem něco udělat. Dalším konkrétnem urazil a hodil do jednoho pytle všechna média, tedy pokleslá i ta seriózní, ta, co každý den vypouštějí nesmyslné a lživé články, ale i ta, co se sanží být korektní ve všech situacích.

Posledním konkrétnem se vymezil proti Vaclavu Klausovi svým odmítnutím všech amnestií a při jednom i udělování milostí. Věřím, že kdyby kolem novoroční amnestie nevzniknul takový hysterický kravál, do kterého se bohužel zapojili politici i média všech barev, nikdy by Miloše Zemana nic takového nenapadlo. Ale odmítání Klausovy amnestie je nyní IN, takže proč se nesvézt na této vlně i jako prezident, že? Obávám se, že nový prezident tímto předvedl pouze první ukázku, jak se vlastně za ta léta na Vysočině vůbec nezměnil a zůstal politikem líbivých frází sociální demokracie určené pro "obyčejné lidi". Ono pořekadlo o starém psu a nových kouscích fakt platí! Pamatuji si na výroky Miloše Zemana, když se dostal se svojí sociální demokracií na výsluní, o tom, jak ne banka, ale škola do každé vesnice. Banky tam fakt nejsou, bohužel ale ani školy.

Amnestie a udělování milostí je institut v našich zeměpisných šířkách s dlouhou tradicí. A nezačíná u prvních prezidentů. Jako málo co není do detailů propracován právními normami a právě tato možnost odlišuje, samozřejmě mimo jiné, vyjímečnost prezidenta od všech ostatních politiků. A pokud takovou hlavu státu budeme chtít, měl by tuto možnost na jedné straně mít, ale také využívat na starně druhé. A ne ji šmahem odmítnout již při slavnostní inauguraci. Není právě toto to slavné místo negativní energie?

A ještě poslední poznámka k novoroční amnestii Václava Klause. Dnešní noviny uvedly (již dva a půl měsíse po novoroční hysterii), že k žádnému skokovému zvýšení kriminality po propuštění vězňů nedošlo, ba dokonce se od ledna mírně snížila. Dnešní článek naznačil, že se bude možná muset něco změnit i v naší zkostnatělé justici, která není schpna řešit složitější kauzy v přiměřeném čase. Že by právě amnestie, která jednoznačně řekla, že 8 a více let není přiměřená doba k řešení soudních sporů, byla alespoň tím prvotním hybatelem, který tuto situaci změní?

Autor: Michal Vavřík | středa 13.3.2013 10:33 | karma článku: 20.70 | přečteno: 1004x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 13.54 | Přečteno: 137 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 35 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 122 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.19 | Přečteno: 219 | Diskuse
Počet článků 103 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3111
Martin Ryšavý oživil krásný ruský citát:
"Snít neškodí, škodí nesnít".

TOPlist
návštěvnost sledována od 25.2.2009




Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...