Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

zdf

25. 3. 2011 12:07
Méně hysterie, více rozumu

Vážený pane Vavříku, rád bych na Váš text reagoval jako člověk bloger i jako nadšenec do nových věcí. Ovšem cítím se trochu schizofrenně, protože současně pracuji ve Vámi jmenované firmě.

Dovolte mi oponovat: pro kindle existují tisíce titulů. Že ne česky? No a? Žijeme v době, kdy lidé bez problémů nakupují v USA nebo Číně, mluví nejen česky, a nejen globální angličtinou, ale třeba řecky, španělsky, maďarsky nebo japonsky. Proč by vítězem ankety o nejoblíbenější e-knihu nemohla být třeba syrská sbírka poezie?

Zmiňujete zpravodajství iDnesu pro kindle – i to je přeci jeden z důvodů, proč si čtečku pořídit! Neslouží jenom ke čtení knih. Já ji mám doslova pár dní, čtu na ní studijní materiály, nosím v ní pracovní podklady aj.

A k obchodu: víte, obchodník může prodávat to, co existuje. První, kdo musí přijít s nabídkou, jsou nakladatelé. Až bude dostatečná nabídka, pak jistě nebude nutné tolik diskutovat o tom, jestli e-zboží prodávat nebo ne.

0 0
možnosti

petrph

18. 3. 2011 10:07
jestli to nebude třeba tím

Že v USA žádnou DPH nemají?Pouze místní VAT,ale pochybuju že by ho účtovali při nákupu e-knih přes internet.

Zatímco u nás díky DPH zdraží i ty elektronické knihy.Takže kupříkladu

http://www.elibellus.com,e- kniha co stojí  bratru za 139Kč v PDfce. Když se zvedne DPH,bude stát kolem 150.Koupí si jí ještě e-čtenář?

Co je horší-sice se uvádí,že v USa stoupá počet prodaných e-knih.Ale  ví někdo zda se vyplatí  publikovat kvalitní  knihy pouze pro elektronických trh?Jinak řečeno,vydá se kvalitní kniha,jsou to v tom určité dost velké náklady,i když nebudu počítat tisk.Uvažuje se,že se jí prodá třeba 10 000000 ks v papírové formě.Ok,není problém jí nabídnout v elektronické formě,dodatečné náklady jsou nulové.Ale-vydá se kniha,jsou tu náklady(třeba i jen na překlad),a mám tu nějaký omezený okruh čtenářů e-knih co mají třeba Kindle prohlížečku.Koupí jich dostatečný počet tu e-knihu,aby se aspoň zaplatily náklady?

Protože,producent co vyrobí zboží na sklad a nestará se jaká je poptávka, je asi hlupák

0 0
možnosti

petrph

18. 3. 2011 10:32
Re: jestli to nebude třeba tím

Možná si uvědomit,že průmysl e-knih zatím parazituje na trhu kamenných vydavatelství.Tak řekněme,že se zveřejní že světoznámý spisovatel bestsellerů který napsal tolik a tolik slavných papírových knih,vydává svou novou knihu v elektronické formě.Fajn, spousta čtenářů co znají jeho předešlé knihy,si jí koupí jako e-knihu .Jenže,nějakým způsobem se musel dostat ten spisovatel,do povědomí lidí,že do nich musel ten průmysl hustit kvanta reklam,recenzí,P.R. článků,žebřičků prodaných knih,.až k tomu že do  výlohy knihkupectví na hlavní třídě se dala cedule "další světový bestseller známého autora". 

A řekněme že nic takové není,že elektronické nakladatelství vydá jakous e-knihu neznámého autora.Autor X,Y,společenský román ze současnosti.150Kč,berte nebo ne.Aby jí dokázalo úspěšně prodat,muselo by do ní nahustit stejné náklady jako ten kamenný.

Protože,nikdo nezpochybňuje že spousta lidí píše kvalitní knihy i úvahy(i třeba tady na blogu).Ale přimět jiné lidi aby za to zaplatili,to je kumšt

0 0
možnosti

Lobo - krotitel nanotermitů

18. 3. 2011 10:01
Líbí se mi přístup

RAND corp., e-book si stáhněte volně, a jestli nás budete chtít podpořit, kupte si i tištěnou verzi:-P

0 0
možnosti

Katka1

18. 3. 2011 9:17
e-knihy

Ono jde taky o to, že za legální e-knihu dáte stejnou částku jako za knihu tištěnou, ačkoli náklady na výrobu jednoho "výtisku" musí být logicky zlomkové. Kdyby se e-knihy prodávaly za rozumnou cenu (a ne za 300,-Kč za jednu), byla by po nich mnohem větší poptávka a techničtí negramoti jako já by rozhodně nebádali nad tím, jak nelegálně staženou knihu převést do správného formátu pro Kindle, když by si ji mohli koupit dejme tomu za 50,-Kč. V cizině je cena e-knih ve srovnání s cenou klasických knih podstatně nižší. U nás si můžete koupit tak možná Čapka a ještě draho.

Je to jako s "cédéčkama" - kdyby CD slavného interpreta nestálo skoro 800,-Kč, byla by poptávka vyšší, prodejnost vyšší a nelegální stahovatelnost nižší - hodně lidí by radši mělo originál s bookletem, než staženou kopii, kdyby si ovšem originál mohli dovolit.

0 0
možnosti

Fonon

18. 3. 2011 9:27
Re: e-knihy

přemýšlel jsem nad tím, jaký status mají eknihy co se týče stahování. Patří mezi audiovizuální díla a pak je stahování legální nebo patří mezi software a pak je tedy stahování protizákonné? U softwaru pomíjím verze, které lze stáhnout v souladu se zákonem.

0 0
možnosti

Indi.HK

18. 3. 2011 9:03
Máte pravdu

Obchodník má nabízet. Prodavač ale prodává a je jedno, jestli knihy nebo hamburgry, hlavně že je poptávka a točí se peníze.

0 0
možnosti

IBM R.I.P.

18. 3. 2011 8:58
Ještě Komenský

v 17. století psal knihy prakticky zadarmo, jen proto, aby rozšířil do světa své myšlenky. Jediným nákladem byl tisk a distribuce. Pak se přišlo na to, že psaním se dá i vydělávat, autorské poplatky... Kdyby to zůstalo jako za Komenského, měli bychom ve věku internetu knihy zdarma.

0 0
možnosti

Starochoff

18. 3. 2011 8:45
Kéž by

Máte pravdu. Na druhou stranu ve vyspělejších zemích není neobvyklé za muziku či e-knihy platit; byť i tam je pirátství, těch platících je poměrně dost. U nás to ale je spíš exotika, platit za hudbu, když ji můžu mít zadarmo. Stejně tak tomu bude u knih. U nás není to povědomí o tom, že i stvořit knihu stojí úsilí, které by mělo být odměněno.

"Kdybych si jí nestáhnul zadarmo, stejně bych si jí nekoupil, takže žádná škoda ve skutečnosti nevznikla," háji se každý - a každý jí má přečtenou. Ještě se "spravedlivě" rozhořčí, když se někdo snaží vysvětlit, že to autoři nezvládnou dělat zadarmo. Musí se to změnit.

Já osobně doufám, že e-knihy se u nás rozšíří. Z e-knih využívám odbornou literaturu, na tu "ostatní" mám radši klasickou, přeci jenom, papír je papír...

0 0
možnosti

Starochoff

18. 3. 2011 8:50
Re: Kéž by

Ještě dodám, že i ve video průmyslu, nebo u počítačových her se přeci jenom trochu situace zlepšuje, že existují hráči, kteří si hru stáhnou a když se jim líbí, tak si jí i koupí. Stejně tak i filmy. Nějaký takovýhle způsob, to by bylo řešení. Dávat pár kapitol k nahlédnutí (ne jen 5 stran) a možná by to šlo...

0 0
možnosti

Edmund Černá Zmije

18. 3. 2011 8:33
E-knihy jsou blízká budoucnost

Kindle 3 je jen vývojový stupeň, který bude už letos technologicky překonán. Vývoj bude ještě bouřlivý, ale čtečka elektronických knih příští generace bude s barevným displejem e-ink, který přichází na trh v těchto chvílích.

-

Knih je prostě příliš mnoho, většinu z nich chceme přečíst pouze jednou, máme plné knihovničky papíru, který už vícekrát nepoužijeme. Vozit si kompletní knihovnu všude s sebou, protože je menší a lehčí než jedna běžná kniha - který milovník knih by tomu odolal?

0 0
možnosti

Fonon

18. 3. 2011 9:29
Re: E-knihy jsou blízká budoucnost

třeba já;-D. Obě varianty mají své nesporné výhody a nevýhody, takže nejlepší je mít oboje;-)

0 0
možnosti

IBM R.I.P.

18. 3. 2011 8:09
No tak

ono se na konci 19. století taky zcela vážně prorokovalo, že ta pomalá smrdutá monstra na čtyřech kolech v žádném případě nemohou vytlačit stará dobrá koňská spřežení, a zůstanou jen hračkou pro pár podivínů.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS