Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dát nebo nedat?

Dětské domovy, děti s handicapem, nevidomí, rakovina. Samé neštěstí a výběrčí na ulicích hrající na city kolemjdoucích. DMS, složenky. Hlad a potopy. Bezdomovci. Charita. Ekologové. Komu dát a komu ne?

Také se cítíte alespoň chvíli zvláštně, když odmítnete ten den již třetího "výběrčího" a předešlý večer jste se v televizi už nevím pokolikáté nedívali na benefiční akci pro přírodní katastrofou postiženou jakousi zemi na konci světa? A v koši skončily další složenky a přiložené balíčky nadací starající se o děti na černém kontinentu?

Jen zcela otrlý jedinec odpoví jednoznačně ne.

Ale jak se vlastně má člověk zachovat, nerozdat veškeré své příjmy a přitom netrpět často podsouvaným názorem, že může za všechny nespravedlnosti světa?

Co se týče samotné ulice, dilema řeším polovičatě. Odmítám kasičky a všemožné nabídky pohlednic snad postižených dětí. Nevím, co bude s penězi dále, co jsou zač lidé, kteří se s kasičkami potloukají po nákupních centrech a parkovištích. Nejsem schopen poznat, zda jsou výběrčí praví, nebo falešní, je jich zkrátka příliš mnoho. Nadace, které reprezentují neznám a nejsem schopen na místě identifikovat jejich záměry. Často ani sami výběrčí neví, co je nadace, pro kterou dělají asi brigádu, vlastně zač. Na druhé straně, i když si nekupuji nic ani při mediálně známých akcích s kopretinami a světluškami, většinou se ale nechám zlákat úsměvem a holkám přispěji do kasičky nějaké peníze jenom tak. Kupodivu, častěji dám něco bezdomovcům, přestože dobře vím, že si nekoupí ani jídlo, ani lístek na tramvaj, ale okamžitě peníze smění za "ovocné" nápoje. Bezdomovci své záměry neskrývají. Vím, že hranice mezi domovci a bezdomovci je někdy až moc křehká, a co kdyby ...? Nebo je to tím, že tady peníze určitě neuvíznou v kapse nějakých podvodníků. Pravidelně odvážím starší oblečení Charitě a doufám, že se neobjeví někde v sekáči.

Nejednoznačný postoj mám i k televizním akcím Kuře atd. Tyto peníze sice asi najdou potřebného adresáta, ale dobrovolné sebemrskčství s televizí o každých Velikonocích nemusím. 

Vyřešil jsem dilema ke složenkovým akcím typu podpora vzdělání v Indii atd. Přispívat do zemí, které se honosí kosmickým a jaderným programem na jedné straně, když se jim na předměstích kupí odpadky spolu s lidmi na velkých hromadách, opravdu nemíním. Na druhé straně, posílám jednou ročně peníze Lékařům bez hranic.  

Jako technik nemůžu nikdy podporovat tzv. ekologické aktivisty blokující např.stavbu silničních obchvatů měst a obcí, a ty, co bojují proti jaderné energetice na úkor drahých obnovitelných zdrojů (u fotovoltaických panelů se o obnovitelných zdrojích mluvit snad ani nemůže, když se podíváme, z čeho a jak se panely vyrábějí) a podporovaných penězi na kampaně z okolního (jižního) příhraničí. Zvlášť u nás, kdy jako jedna z mála zemí máme přírodní uran, který lze využívat. Ano, i tyto organizece posílají složenky. 

A již vůbec nemůžu souhlasit s tzv. fair trade akcemi, kdy dobrovolně platím víc, než je nutné. Copak nám někdo platí víc, než musí? Tento výmysl lidí "za vodou" prosazovat jakési spravedlivé obchodování jde proti ekonomickým zákonitostem a jak dopadl náš čtyřicetiletý ekonomický experiment víme všichni. Vzpamatovávat se budeme dvakrát tak dlouho. Obchod by měl zůstat obchodem za každých okolností, toto platilo od nepaměti a naštěstí ve většině racionálně smýšlejícího světa ještě platí, nebo již opět platí. Máme na to zrovna v době, kdy obrovsky zadlužené ekonomiky euroatlantické zóny výkonnostně silně pokulhávají za polootrokářskými režimy Číny a atd.? 

Nevím, kolik může stát sponzoring nesmyslných reality show typu "kdo se vydrží déle válet někde ve vile, či u exotického moře", ale myslím, že tyto prostředky by zalepily veškeré dobročinné sbírky za několik let. Nevím ani, kdo za sponzorováním těchto akcí stojí, ale zviditelnit se dá i podporou neziskových aktivit.

 

Autor: Michal Vavřík | čtvrtek 21.6.2012 8:13 | karma článku: 30,19 | přečteno: 2956x
  • Další články autora

Michal Vavřík

Nový prezident neví, co je milost nebo amnestie?

Nedoplaval náhodou Miloš Zeman k prvnímu ostrůvku negativní deviace, když ve svém prvním prezidentském projevu odmítl udělování milostí a vyhlašování amnestie?

13.3.2013 v 10:33 | Karma: 20,88 | Přečteno: 1004x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

V zimě kupovat polobotky, v srpnu zimní bundu, je to normální?

Když jsem si nedávno kupoval v již končícím výprodeji poslední pár zimních bot a ve sportovní megaprodejně se v rohu tísnily 3, slovy tři páry krátkých, tedy zcela neprodejných běžek, uvědomil jsem si, že je asi něco v nepořádku s časem.

26.2.2013 v 7:06 | Karma: 20,35 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

Sobotko, morální nebezpečí z prodlení trvá již 20 let!

Zaorálku, Sobotko, máte pravdu, z hlediska právního žádné nebezpečí z prodlení nehrozí, z hlediska morálního jsou ovšem všechny termíny vyrovnání se s církevními restitucemi prošvihnuty již dávno.

25.2.2013 v 7:06 | Karma: 23,37 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

Vysoké Tatry na otočku-Koprovský štít

Z Ostravy je všude daleko. Existuje jediná výjimka, a to jsou překrásné slovenské hory. Již léta jezdíme do těchto nádherných končin, přírodního balzámu na duši, většinou "na otočku". Tentokrát byl zvolen Koprovský štít, můj prvovýstup.

26.7.2012 v 8:01 | Karma: 17,03 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Cestování

Michal Vavřík

Další operátor nebude spasitel, aneb rozjímání v lese na pařezu

Obávám se, že čekání na dalšího operátora v českém éteru jako na novodobého spasitele, je přinejmenším bláhové, neli úplně zcestné. Jestli si někdo myslí, že bude nabízet technicky nadstandrdní služby za polovinu současné ceny, tak je, slušně řečeno, ťulpas.

9.7.2012 v 8:00 | Karma: 23,29 | Přečteno: 2010x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3121x
Martin Ryšavý oživil krásný ruský citát:"Snít neškodí, škodí nesnít".
návštěvnost sledována od 25.2.2009

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám