Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
EP

Eva_Pallotto

12. 10. 2009 12:36
je to složité

okarmovala jsem to, protože je to dobře napsané, ale spíše nesouhlasím. Beru to, že je pitomé generalizovat a že všude najdeme příklady toho či onoho nešvaru... prostě to není černobílé. Ale určitý rozdíl, takový ten rozdílný "duch místa", tady přeci jen je. Není to o jednotlivostech, je to o celku.

Na tohle téma se se svými přáteli, kteří jako cizinci v čr žijí, bavím hodně často, zajímají mne jejich postřehy. A obvykle jsou trefné - není to tak, že by se dalo říci, že "češi jsou zakomplexovaní" a z toho vyplývalo, že VŠICHNI češi bez výjimky jsou zakmplexovaní. Ale pravda je, že těch lidí je tady prostě více než jinde... Možná ani nejde o "zakomplexovanost" jako spíš o takovou nějakou rezignovanou zapšklost a předpos*nost ... ale to "něco" tady prostě ve vzduchu visí a nenajdete to jinde ve světě....

Oni, stejně jako každý jiný, se v cizím světě snaží si věci pojmenovat, utřídit. Dělá to každý a je to přirozené. Nemyslím, že je to od nich nějaký postoj pramenící z potřeby se /pokr/

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

12. 10. 2009 12:40
Re: je to složité

... nad nás nadřazovat. Prostě dělají přesně to samé, co děláme my, když přijedeme do Číny nebo Tanzánie.... na základě našich běžných zkušeností z našeho světa věci srovnáváme a určitému generalizování se prostě nejde vyhnout..... 

Navíc,často dochází k nepochopení tím, že si i gesta a výrazy "překládáme" doslovně.

Japonce považujeme za zdvořilejší, i když zas tak o moc nejsou, protože určitá gesta v jejich kultuře v naší kultuře prostě znamenají něco jiného .... dtto "úsměvy" .... úsměv v usa nerovná se úsměv v čr, jsou to dvě rozdílné kategorie.... A to si obvykle uvědomuje málkdo.... oni stejně jako my....

0 0
možnosti
M

Ma.Magdalena

12. 10. 2009 12:31
Jenom bych malinko nesouhlasila..

.. S tím, že ,,usmívat bezdůvodně se může jen blázen" ? A co osvícený člověk?

Přeji Všem hezký den :-))

0 0
možnosti
S

Sky777

12. 10. 2009 12:15
o co opačný pohled

Možná by bylo fajn aby se cizinci podívali na opačné názory a pohledy čechů na Západní země. Co vidím já ? Rakušany kteří vyváží svůj domovní odpad a vyhazují ho do příkopu na České straně hranice, aroganci a opovržení když např. francouz zjistí že jsem z čr, nemohl jsem si koupit ve Švajcu lepší auto než měl šéf, bezbřehá závist která se projevuje u Bodamského jezera mezi sousedy třeba tím že vám nepovolí opravu domu - páč by jste ho měli hezčí jak oni, tupost VŠ vzdělaných absolvoventů některých škol kteří neznají ani vlastní dějiny natož Evropské, bordel v některých štvrtích ( pravda obývaných převážně muslimy) v Kodani, Paříži, Milánu, Londýna, naprosto nesnesitelní turisti z VB kteří do noci ožralí vyřvávají na hotelu a kolem atd............ ne nechci říci že Zápaďáci jsou horší než mi jen že jsme tak všichni přibližně stejní . Nadruhé straně máme co dohánět čistota a vůbec pokrytý veřejných WC, ochota číšníků, prodavaček a úředníků, čistota měst a obcí - ano máme co dohánět

0 0
možnosti
RG

eizoeizo

12. 10. 2009 12:22
Re: o co opačný pohled

Nedávno v Dánsku, když recepční viděl českou SPZ (i když na Lexusu), tak nás nechtěl ubytovat. Názor změnil po shlédnutí kreditky. Na to jsme mu ale kašlali, řekli mu něco nehezkého a ubytovali se jinde.

Ale na obranu Dánů musím říci, že když jsme do jiné docela nóbl vypadající čtyřhvězdy dorazili asi ve 3 hodiny ráno, zpocení a zablácení, recepční ani nemrkla a pokoj přidělila. Na jejím místě bych hodně váhala.:-)

0 0
možnosti
MS

sunka007

12. 10. 2009 11:44
cizinci maji pravdu

Ja muzu postrehy cizincu jenom potvrdit. Kdyz jedu MHD tak 60% lidi se mraci, asi resi vnitrne nejake problemy (penize, zdravi, partnerske vztahy) a je fakt ze tak kysele ksichty v zapadni Evrope nebo Americe clovek nevidi.

 Zachody se hodne zlepsili, ale do urovni civilizovaneho sveta mame hodne daleko. Premyslel jsem proc tomu tak je a muj zaver je, ze v CR jsou verejne zachody spatne postavene, vetrene a nekvalitne umyvane. V US jsou zachody velike a kabiny jsou na nozkach. Takovy zachod se par taky teple vody umyje, ale v CR mame pidikabinky takze uklid chcanek je vyrazne obtiznejsi. Navic je vzdy se podlaha vzdy dukladne umyje takze to podle toho i vypada. 

Komplexy ma v CR hodne lidi i kdyz oproti Chorvatum to jeste jde. Je to asi dano tim ze hodne lidi se citi chudymi a maji potrebu si dokazovat ze jsou vic nez jini. Tim nam roste snobismus ale take i zadluzenost domacnosti. A zavist neni nic jineho nez projev komplexu menecenosti.

0 0
možnosti
EN

EMS

12. 10. 2009 11:48
Re: cizinci maji pravdu

It so funny - my father died............. Keep smilling!

0 0
možnosti
9

987a9

12. 10. 2009 11:40
Tento clanek je bohuzel nepravdivy

Ziju treti rok ve Skotsku a domu se vracim kazdy rok na 3 mesice. Pokazde, kdyz se vratim, mne ohromi 1. agresivita ridicu, 2. agresivita duchodcu, 3. 24-hodinovy pocit nasr.. ceskeho cloveka.

Ja bych si strasne pral, aby tento clanek byl pravdivy, aby to tak nebylo. Ale opak je pravdou. Cesi jsou v cizine hodnoceni velmi vysoko pro svou pracovitost a zejmena schopnost  kazdou nestandardni situaci vyresit improvizaci, ale uroven tech, kteri zustavaji doma, je prachbidna.

Obcas mam pocit, ze by kazdy Cech mel po skole povinne vyjet  ven, aby pochopil, ze se da chovat jinak, nez co kazdodenne doma v Cechach vidim. A obcas mam pocit, ze si na tohle tema zalozim vlastni blog - v jednom diskusnim prispevku se to rozepsat neda.

0 0
možnosti
RK

semelik

12. 10. 2009 11:19
Strávil jsem nedávno

měsíc v USA, dva měsíce v Lucembursku a okolních zemích. Zásadní rozdíl oproti ČR je opravdu ten, že tam nepotkáte nasraný lidi - nebo to tak aspoň na první pohled vypadá (možná to jenom šikovně maskujou). No a pak přijedete "domů", nastoupíte do prvního autobusu a ten je plnej nasupených xichtů a navíc větší část z nich smrdí. A to je z mého pohledu fakt, to se okecat nedá.

Pěkný den přeju

0 0
možnosti
N

nicknamed

12. 10. 2009 11:16
usmevy

souhlas, treba v indocine nektere zeme maji i ve statni turisticko-cestovni reklame "Zeme usmevu" nebo "Zeme tisice usmevu",  kde se vsichni smeji, ano smeji, vyrazne vice nez v CR, az mne z toho bylo blbe a to tim spis, ze kdyz mate problem, a prijdete za nimi z prosbou o pomoc, tak se na vas ti usmevavi mirumilovni totalne sobecti budhiste vykaslou (mereno snad 15 lidmi behem nekolika dnu ve trech zemich indociny). diky nechci se furt usmivat a chovat se takhle, u nas nebo ve svycarsku se taky lidi moc nesmeji, ale kdyz mate problem, tak klidne prejdou i hranici zakona (nikomu nebylo ublizeno) a pomuzou vam (nechtejte po mne konkretni priklad, i takovahle kombinace muze nekdy nastat). radsi chchi zit tady, kde se lidi porad sobecky nesmeji.

0 0
možnosti
JH

Jania

12. 10. 2009 11:11
Karma

Někdy mám mocit, že jedinou typickou českou vlastností, je nadávat na to, jací my Češi jsme hrozní.

0 0
možnosti
DM

palida

12. 10. 2009 11:03
Souhlas

Osobně jsem nejpříšernější WC viděla v Torinu na nádraží. Psal se rok 1991 a u nás tou dobou ještě skoro všude byly "socialistické" záchodky.

Zakomplexovaní jsme, ale asi ne víc než leckde jinde.

A ty úsměvy? Občas mi chybí - třeba na poště nebo v obchodě. Ale asi bychom měli začít každý u sebe :-)

0 0
možnosti
KS

Equus

12. 10. 2009 10:57
...

1) Nikdo je nenutí tady být.

2) Na západ a jih od nás si žádného valného rozdílu nevšímám, snad jen v Rakousku mají všude kytky.

3) Perlou byl příspěvek srovnávající filmy. Před válkou byly naše filmy stejné s americkými, tudíž jsme byli civilizovaní. Teď jsou jiné, tudíž nejsme civilizovaní. Není to opačně? Ti mají ale divné filmy...

4) V Německu jsem do dveří WC hodil dvacet centů, otevřel a vyletěl na mě milion much. Raději jsem si za dalších dvacet centů otevřel dámské, tam už to šlo. A když jsem vyšel ven, šlápnul jsem do toho, co mělo zůstat uvnitř.

0 0
možnosti
  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3121x
Martin Ryšavý oživil krásný ruský citát:"Snít neškodí, škodí nesnít".
návštěvnost sledována od 25.2.2009

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám